No boot device found hatası ve bu hatanın kesin çözümünü ayrıntılı olarak anlatıyoruz. Öncelikle bu hata Dell bilgisayarlar veya windows 10 gibi marka ve yazılımlarda sık sık görülse de her tür cihazda karşılaşılabiliyor. Wİndows 8 veya 11’de olsa bu sorunun çözümünü makale içinde derliyoruz. Tabi öncelikle bu işleme neden olan kaynakları biraz saptayalım.
Hatanın Türkçe karşılığı önyükleme aygıtı bulunamadı veya Rusça karşılığı “загрузочное устройство не найдено” demektir. Bu hatayı gidermeden önce SSD veya hard diski değiştirmiş veya yeni format atmış olma ihtimaliniz yüksektir. Bilgisayarlar hard diskten aldığı verileri ekrana yansıtmaktadır. Ancak herhangi bir yazılım veya formatla karşılaşmaz ise, bu hataları ekrana dökerek aşağıdaki gibi hataları görebilirsiniz.
Yukarıdaki resimden sonra “Press any key to reboot the machine” adımını görünce Enter gibi herhangi bir tuş ile başlangıca gidiyoruz. Yine bundan sonra ise, F1, F2, F5 gibi tuşlara basmanız için bir ekran karşınıza çıkabilir. Hiç merak etmeden bir kaç bilgi sonrası çözüme geçelim.
No Boot Device Found Hatasının Nedenleri
Bios önyükleme aşamalarında herhangi bir sorunu görürse “CLİENT MAC ADDR“, “PXE-E53” veya “PXE-M0F” gibi hatalar meydana getirir. Önyükleme dosya isim bilgisinin hatalı olduğunu ve derhal çözülmezse bu gibi bilgisayar açılmama sorunlarının devam edileceğini belirtir. Bazı bilgisayarda BİOS’a giriş tuşları farklılık gösterebilir. Genelde diskiniz sağlam ise aşağıda Boot Agent PXE Base Code hatasını çözeceğiz. Yukarıdaki fotoğraf da bulunan tüm sorunlar tek bir nedenden kaynaklanır.
Yanlış bir önyükleme sonrası bu sorunlar görülür. Sürücünüzün sağlam olup olmadığından emin değilseniz “F5” tuşundan kontrol edebilirsiniz. Orda bulunan test sonrası hard disk çalışıyor mu diye belirtme yapılacaktır. Bu arada hard disk kablolarını ana kartınıza tam bağlantılı olup olmadığını da bakmanızı öneririz.
Exiting İntel BOOT Agent hataları, BİOS içine girilerek nasıl çözülür? İşte sizlere aşağıda vereceğimiz adımlara bakmanız çözüme hızlıca götürmeyi hedeflemektedir. BİOS’a giriş tuşları üreticiden üreticiye değişmektedir. F1,F2, F3 veya F10 ile F12 tuşlarından yardım alınız.
Ön Yükleme Aygıtı Bulunamadı Nasıl Çözülür?
Bilgisayarınıza en üst resimden sonra herhangi bir tuşa basarsanız otomatik olarak yeniden başlayacaktır. Bu yeniden başlama sonrası Bios ayarlarına girmeniz gerekir. Ön yüklenebilir aygıt bulunamadı hatasını çözerken Bios’da yapacağımız işlem, tarih ve saat ayarlarını kontrol etmektir.
Date/Time sekmesine gelerek saat ve tarihi güncel olarak ayarlayın. Bunun hemen ardından alt resim sol kısımda “Boot Sequence” kısmına gelin. Resimli anlatım olarak No boot device found hatasını çözerek bu adımda işlemi bitireceğiz.
Resimdeki gibi “Boot List Option” geldiğinizde bilgisayarınız “LEGACY” modu aktif olabilir. Hemen alt kısmındaki “UEFI” sekmesine tıklayın. Ardından “Apply” tuşuna basıp, “Exit” dediğinizde bilgisayarınız açılacaktır. Ancak bu açılma sonrası “Restart” derseniz veya bilgisayarınız kapanırsa tekrar “No boot device found” hatası ile karşılaşırsınız.
Tıpkı aşağıdaki video ile yapılan işlemi uygularsanız işlemde tam çözülmemiş bir sorun oluşur. Ve sürekli her defasında bu işlemi tekrarlamak zorunda kalırsınız.
Bu videodaki her şey doğru ancak bir kaç eksiği de sizlere hemen anlatıyoruz. Hatanın tam giderilmesi için “Boot List Option” kısmından “Add Boot Option” ayarına tıklayın. Burdaki amacımız formatlanan yazılımı sürücü sayesinde bilgisayara tanıtmak olacaktır.
- Adım 1: Legacy modundan, UEFI moduna geçin. Hemen “Add Boot Option” sekmesini tıklayın.
- Adım 2: Boot option name kısmına herhangi bir isim verin. “File System List” kısmına dokunmayın. Otomatik yeri kendi seçmiş olmalıdır.
- Adım 3: “File Name” bölümünün yanında 3 nokta yer alır. Buraya tıklayın ve “Directories” başlığının altında “EFI” seçeneğine dokunun.
- Adım 4: Karşınıza “Windows ve “Boot” adında iki yer belirlenecektir. “Boot olanı seçin. Sağ kısımda format türünüze göre değişecek ve sağ kutu başlığının (FİLES) altında yer alan “BOOTX64.EFI” seçeneğini seçin. Bu dediğimiz gibi sizin format türüne bağlı olarak “x86” yada farklı bir biçimde olabilir.
- Son adım: Seçtikten sonra “Selection” kısmında yer almış demektir. “OK” tuşuna basıp, “Apply” dedikten sonra çıkış yapın.
Bir oyun hatası alıyorsanız muhakkak sonrasında da format gereksinimi duyarak bu sorunla karşılaşanlar olmaktadır.
Bilgisayarınız kapanıp açılacak ve “No boot device found”, press any key to reboot the machine hataları ortadan kaybolacaktır. Sorun mutlaka düzelecektir. Ve yorumlar kısmında bu hata ile ilgili çözüme kavuşup kavuşmadığınızı yazmanız bize mutluluk katacaktır.
Şu sorunu herkes eksik yanlış yada karmaşık anlatmış sorunum tam da son aşamaları yaptıktan sonra çözüldü teşekkürler