Birçok insan akıllı sözleşmeleri duymuştur. Ethereum blok zincirinden oluşturuldu, gerçekte ne getiriyorlar ve nasıl çalışıyorlar? Mmorgonline.com, bu kavramı ve hayata geçirdiği yenilikleri somut bir örnekle açıklıyor.
Ethereum’un en önemli özelliği akıllı sözleşmeleri kullanabilmesidir. Bu yazıda, mümkün olduğunca çok insan tarafından anlaşılır hale getirmeye çalışacağız. Akıllı sözleşme teknolojisinin nasıl çalıştığını, kullanımlarını ve sınırlamalarını ayrıntılarıyla anlatacağız.
Pdf ve akıllı sözleşme coinleri genel bakışını da ele alabiliyoruz. Fakat bunlara gerek kalmadan
Basit işlemler için Bitcoin blok zinciri
Bitcoin blok zinciri çoğu zaman basit işlemler için kullanılır: bitcoinleri bir adresten diğerine göndermek. Çoklu imza gibi daha karmaşık mekanizmaları kullanmak da mümkündür. Ancak bu işlevler sınırlı kalır ve karmaşık algoritmaların yürütülmesine izin vermez.
Akıllı sözleşmede eylemin koşullu icrası
1996 yılında geliştirici Nick Szabo tarafından formüle edilen bir kavram olan akıllı sözleşme, çoğu zaman Ethereum olmak üzere bir Blockchain’e kaydedilen bir bilgisayar programıdır.
Bir algoritma aracılığıyla önceden tanımlanan faktörlere bağlı olarak koşullu işlemlerin tetiklenmesine olanak tanır.
Akıllı sözleşmeler, oluşturulan projelerle desteklenen çoğu token gibi, Binance tarzı firmalarda satın alabileceğiniz ve satabileceğiniz eterler kullanılarak gerçekleştirilir.
Bu eterler, programın yürütülmesi sırasında tüketilen yakıt olarak kullanılır.
Bir örnek verelim: En iyi güvenlik garantileriyle ve minimum tutarın altında projenin iptal edileceği bir kitle fonlaması projesi gerçekleştirmek istiyoruz. Abonelerden bir aylık bir süre içinde para göndermeleri istenir.
Proje 1000 € ‘dan fazla gelir elde ederse, para proje yöneticilerine ödenir, aksi takdirde aboneler tamamen geri ödenir.
Yatırımcı güveni söz konusu
Genellikle bu tür bir proje tarafından gündeme getirilen sorunlar daha sonra ortaya çıkar: projenin aboneliğe açık olduğu ay boyunca, fonları kim elinde tutuyor? Proje yöneticisi mi? Merkezi bir platform mu? Proje tanımlanan minimum miktara ulaşmazsa abonelerin ilk yatırımlarını geri kazanmaları için ne gibi bir garanti var? Hangi fonların izlenmesi ve kim tarafından yapılabilir? Sonunda hukukçuların hedeflediği sözleşmelerin yasal bir çerçevede kurulması mümkün olacak, ancak dolandırıcılığa karşı mutlak bir güvenlik seviyesine ulaşmak asla mümkün olmayacak.
Akıllı sözleşme kuralları İlk planlar
Ethereum kullanılarak tüm bu sorular çözülür. Bir geliştirici, çoğu zaman Solidity dilinde akıllı sözleşme adlı bir bilgisayar programı yazabiliyor.
Bu program, projenin başında tanımlandığı şekliyle tüm kuralları tanımlar:
- Bir aylık abonelik,
- Fonların kime gönderileceği,
- Asgari miktarın ne kadar tahsil edileceği vb.
Şeffaflık ve değişmezlik
Akıllı sözleşmenin yaratıcısı, sanki bir adresten diğerine eter gönderiyormuş gibi, bunu bir işlem biçiminde Blockchain Ethereum’a yazar. Blockchain üzerine kazınmış olan akıllı sözleşmenin değiştirilmesi imkansız hale geliyor ve içeriği tam bir şeffaflıkla herkes tarafından incelenebiliyor.
Güven oluşturan bir güvenlik
Akıllı sözleşmenin, eter göndermenin mümkün olduğu halka açık bir Ethereum adresi vardır. Yani abonelerin bu noktadan sonra bunu yapmak için bir ayları var. Parayı kim saklıyor?
Akıllı sözleşmeler, abonelik süresi boyunca saklar. Kime teslim edilecekler? Sözleşmede şeffaf bir şekilde tanımlanan kurallar, talep edilen minimum tutarın aşılması durumunda fonların teslim edileceği adresi belirtir, aksi takdirde fonlar otomatik olarak her aboneye iade edilir.
Kim hile yapabilir? Hiç kimse, çünkü akıllı sözleşme Blockchain’e gönderildikten sonra kuralları değiştirmek imkansız. Bu nedenle, bu tür uygulamalar için şeffaflık ve güvenlik açısından özellikle ilginç potansiyeli görebiliriz.
Ayrıca akıllı sözleşmeler sayesinde daha önce aracılar, güvenilir üçüncü şahıslar, yöneticiler gerektiren ve artık otomatik ve tamamen güvenli bir şekilde işlenebilen birçok faaliyetin işlenmesi mümkündür.
Akıllı sözleşmelerin sınırları nelerdir?
Elbette Akıllı sözleşmeler tüm sorunları çözmez ve aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan bazı sınırlamalara sahiptir.
Her şeyden önce, akıllı sözleşmeleri güçlü kılan şey, yani değişmezlikleri, aynı zamanda en kötü zayıflıkları da olabilir. Akıllı sözleşmeyi oluşturan programcı hatalar ortaya çıkardıysa, sözleşme Blockchain’de mevcut olduğunda bunları onarmak imkansızdır.
Ve eğer kötü niyetli bilgisayar korsanları bundan yararlanmayı başarırsa son kötüdür.
“The DAO” projesinin hacklenmesin de olduğu gibi en kötüsü olabilir .
Volatilite sorunu
Daha sonra, gördüğümüz gibi, fonlar akıllı sözleşmede saklanır. Fonlar bazı eterlerse, sözleşmenin uygulanması sırasında fiyat oldukça önemli ölçüde değişebilir. Örneğin sigorta söz konusu olduğunda, zamanla değişmesi arzu edilmez.
DAI ve euro gibi bir itibari para birimi tarafından desteklendikleri için fiyatı değişmeyen tür kullanmak iyidir. Ve bazı sabit kripto para birimleri kullanarak bu tür bir sorunun üstesinden gelmek mümkündür.
Oracle ilkesi
Son olarak, bir akıllı sözleşmenin veya bir Ethereum adresinin işlemler açısından oldukça kolay bir şekilde ne içerdiğini kontrol etmek mümkünse, bilgileri veya Blockchain dışında gerçekleşen bir olayı kontrol etmek çok daha zordur: belirli bir araçta bir kaza meydana geldi mi? ? Bu özel seçimi kim kazandı?
Bu durumlarda, sözleşmenin ödemesini tetikleyen koşulun yerine getirildiğini teyit etmeyi mümkün kılınacaktır. Bir “oracle” kullanmak gerekecektir.
Bununla birlikte, bu kehanet Blockchain’in dışında yer aldığından, akıllı sözleşme oluşturulmadan önce var olan bir sorunu bir kez daha ortaya koyuyor. Bu aracıya tamamen güvenebilir miyiz ve hangi yollarla güvenilmelidir?
Noterler veya köklü denetim firmaları gibi güvenilir üçüncü şahıslar, bu rolü yerine getirmek için muhtemelen en uygun olanlardır. Merkezi olmayan oracle projeleri de gelişiyor. Farklı taraflarca kolayca doğrulanabilen ve doğrudan Blockchain’de okunabilen bilgiler sağlıyor.
Akıllı sözleşmeler, güveni merkezden uzaklaştırarak, karmaşık bir ödemeyi sadeleştirir. Bir bilgisayar dili aracılığıyla gerçekleştirme mantığını resmileştirerek ve sözleşme süresince fonları güvenli bir şekilde depolayarak sayısız ekonomik faaliyette devrim yaratma potansiyeline sahiptir.
En iyi şekilde kullanılabilecekleri çerçevenin farkında olmak gerekiyor. Böyle olsa da, birçok şirketin ve hatta hükümet yetkililerinin bunlarla yakından ilgilenmesi şaşırtıcı değildir.
Bir yanıt bırakın