Bu makale, Lightning ağının Bitcoin üzerindeki işleyişini anlamakla özellikle ilgilenenlere adanmıştır. Lightning Network teknik detaylar kapsamında mükemmel bir anlatım sağlanır. Lightning Network yeni öğrenenler için yıldırım ağı bitcoin yazısına gidiniz.
Lightning Network’ün bitcoin üzerinde var olmasına izin veren mekanizmaları anlamaya çalışırken, kullanıcılara maksimum güvenlik seviyesini garanti altına almaya çalışıyoruz.
Lightning Network Ödeme kanalı nedir?
Lightning Network’teki işlemler nasıl çalışır? Lightning ağında gizlilik nasıl sağlanır. Bunlar, bu makalenin cevaplayacağı sorulardan bazıları aşağıda tüm detayları ile belirtildi.
Ödeme Kanalları ve Güvenlik
Bitcoin’in ağ güvenliği, işlemlerin Bitcoin blok zincirine kaydedilmesini gerektiren bir işlem doğrulama sistemi aracılığıyla sağlanır. Aksine, Lightning Network işlemleri Bitcoin blok zincirine hemen kaydedilmez ve bunlara zincir dışı işlemler diyoruz .
Bu nedenle, bunların geleneksel Bitcoin işlemleri kadar güvenli olup olmadığını sormak meşrudur. Evet ama bu nasıl olmalı?
İki şeyi anlamak önemlidir:
Ödeme kanalı bir Bitcoin işlemidir
Bunlardan biri, bir Bitcoin adresini birkaç adresten, söz konusu adreste depolanan fonların yalnızca, oluşturulan imza sayısı katılımcı adreslerinkine eşit veya daha yüksekse harcanabilecek şekilde yapılandırma imkanıdır.
Buna çoklu imzalı adres denir.
Ödeme kanalları, yalnızca iki paydaşın bulunduğu çoklu imzalı adreslerdir; Fonları harcamak için iki imzacı gerekir. Bu çoklu imzalı adrese para yatırmak, bir ödeme kanalının açılmasını teşkil ederken, harcama, kanalın kapanmasını temsil etmektedir.
Bir ödeme kanalındaki zincir dışı bir işlem, Bitcoin blok zincirinde dağıtılmayan dağıtılabilir işlemler biçimini alan hesap bildirimlerinin bir güncellemesidir.
Böyle bir sistemin nasıl çalıştığına gelelim.
- Ortak bir çoklu imza adresine para yatırarak bir ödeme kanalı oluşturulur. Kanalın iki başlatıcısı tarafından çoklu imzalı adrese gönderilen toplam BTC miktarı, ödeme kanalındaki toplam değiştirilebilir değeri temsil eder.
- İki başlatıcının her biri (kanalda bulunan tüm fonları içerebilecek bir işlem biçiminde) kanalın başlangıç durumunu temsil eden bir giden işlemi imzalar.
- Bununla birlikte, bu işlemi Bitcoin blok zincirinde yayınlamak yerine, bu iki giden işlem, ihraççı tarafından imzalanacak ve iki katılımcı arasında değiş tokuş edilecek.
- Kanal içindeki her yeni işlemde, yeni bir giden yayın dışı işlem yaratılır ve ardından iki taraf arasında değiş tokuş edilir. Bu yeni sürüm bir öncekinin yerini alıyor.
- Her katılımcı, diğer taraf tarafından imzalanmış bir giden işlem gerçekleştirdiğinden, herhangi bir zamanda, kanalı kapatmak ve parayı geri almak için gerekli olan ikinci imzasını ekleyebilir.
Blok zincirinde yayınlanan sürümün en son sürüm olduğundan nasıl emin olunur?
Sonuçta, iki taraf birbirini özel olarak tanımıyor ve mutlaka birbirine güvenmiyor. Katılımcılardan biri, takasın kendisine mevcut sürümden daha iyi uyan önceki bir sürümünü çok iyi bir şekilde yayıyor olabilir.
Bu nedenle, bu sorunu çözmek için iki sistem kullanılır:
Giden işlemlerde geçici fon emaneti
Gördüğümüz gibi, bu “bilanço” her işlem için mükerrer olarak mevcuttur. Her nüsha taraflardan biri tarafından doldurulur ve imzalanır, ardından diğer tarafa verilir.
Sistemin güvenliğini sağlamak için, her kopya sahibini herhangi bir hile biçimini önleyen ustaca bir sistemle bağlar.
Bunun için bilançolar, işlemin blok zincirinde yayınlandıktan sonra sahibinin bitcoinlerini 1000 blok alacağını öngörüyor. Karşı taraf bunları hemen alacaktır.
Bu sistemde taraflardan biri bir işlemi imzalar ve yayınlarsa, diğer tarafa hile durumunda ceza olarak haftada 1000 veya daha fazla veya daha az blok verilir.
Emanet fonlarının serbest bırakılmasına izin veren “sırlar” ve karma işlevlerin değişimi
Bilançoların her yeni versiyonunda, dolayısıyla her zincir dışı işlemde her bir tarafça bir sır oluşturulur. Daha sonra bu sırra bir karma işlevi uygulanır. Ortaya çıkan ve sırrın benzersiz bir dijital parmak izi olarak görülebilen hash, karşı tarafa verilir.
Sır, diğer tarafa ait olan ve sözleşme tarafından bloke edilen Bitcoin’lerin anında açılmasına ve kurtarılmasına olanak tanır. Karşı tarafa verilmez.
Zincir dışı yeni bir işlem yapıldığında, önceki bilançoların sırları taraflar arasında değiş tokuş edilir. Bu, gelecekte taraflardan biri Bitcoin blok zincirinde önceki bir kaydı yayınlamak isterse, diğer tarafın 1000 blok geçmeden önce kanalın tüm bitcoinlerini kurtarabileceği anlamına gelir.
Böylece herkes, diğer kanal katılımcısı hile yapmaya çalışıyorsa iyi bir tepki süresine sahip olduğunu bilerek, bitcoin blok zincirinde kanalın kapanmasına karşılık gelen işlemi ne zaman yayınlamak istediğine karar verebilir.
Taraflardan hiçbiri işlemi yayınlamıyorsa kanal açık kalır, oysa işlem yayınlanırsa kanal kapanır ve taraflar paylarını kendi Bitcoin adreslerinden alır. Kanal süresiz olarak açık kalabilir.
Ödeme kanalları bu şekilde güvende tutulur.
Aşağıda bu mekanizmaların bir grafik gösterimi bulunmaktadır:
- A ve B kullanıcıları temsil eder
- S, her bir taahhüt işlemi sırasında üretilen gizli numarayı temsil eder
- H, sırrın karma işlevidir
- YILDIRIM AĞI: BİR ÖDEME KANALI AĞI
Ödeme kanalları kavramı yeni değil. Temel operasyonları 2011 yılında kullanıcı hashcoin tarafından tanımlandı ve o zamandan beri Bitcoin topluluğunun farklı aktörleri tarafından yenilendi.
Bununla birlikte, Lightning Network’ün, güvenilir bir üçüncü taraf olmadan işlevsel bir sistem ve bu kanalların merkezi olmayan bir ağını önermesini beklemek zorunda kaldık.
Aslında, makalenin ilk bölümünde açıklandığı gibi bir ödeme kanalı, ödemeleri yalnızca aynı kanal içinde güvence altına almayı mümkün kılar.
Hedeflerine ulaşmadan önce birden çok kanaldan geçecek işlemlerle güvenli ödemeler oluşturmak için son bir öğeye ihtiyaç vardır: Karma Zaman Kilitli Sözleşmeler sistemde mevcuttur.
HTLC’ler , özel işlemlerin emanet fonları ve gizli / karma sistem aracılığıyla kurulmasına izin verir.
Lightning Network işlemi, A ve D’nin B ve C üzerinden bir işlem yapmak istediği şekilde gerçekleşir:
- Son alıcı D bir sır yaratır. Bu sır (H) için bir hash fonksiyonu oluşturur ve bunu ödeyen A’ya verir. HTLC’leri oluşturmak için her adımda H kullanılır
- Aşağıdaki özelliklere sahip özel bir işlem olan bir HTLC’yi kurar: A, yalnızca ve ancak B’nin verilen zamanda karma (H) sırrı sağlayabilmesi durumunda, işlemin toplam tutarını B’ye ödeyecektir.
- B bunu yapamazsa, işlem iptal edilir ve A sözleşmedeki parayı geri alır. Geri sayım sona ermeden önce HTLC miktarı geri alınamaz.
- Otomatik olarak, B, C ile aynı türden sözleşmeyi uygular.
- C de D ile aynı şeyi yapar, ancak D sırrı elinde tuttuğu için bunu C’ye verebilir ve böylece C’nin ödemesini tetikleyebilir. D sırrı C’ye vererek parayı kurtarır C artık sırrı biliyor .
- Bu nedenle C, B’den fon alabilir ve ardından B, A’dan fon kurtarabilir.
Ödeme tamamlandı.
Böylece, HTLC’ler ödeme zinciri boyunca kurulduğu andan itibaren, her bağlantının önceki bağlantının ödemesini alması garanti edilir. Bir bağlantının diğerine ödenmesini tetiklemek için hash’i geri alma zorunluluğu, işbirliği yapılmaması durumunda, HTLC sözleşmesinin geri sayımı sona erdiğinde her bağlantının fonlarını kurtarmasını sağlar.
Ödeme zincirinin her aşamasında HTLC’lerin bitiş süresinin azalması önemlidir, böylece her bağlantı kendisine ödeme yapılacağına veya parasını geri alacağına dair garantiye sahip olabilir.
Bir ödeme zincirindeki ara bağlantılar, nihayetinde hizmetleri için ödenecek komisyonlar belirleyebilir. Ancak dikkatli olun, her ödeme yapan kişi doğal olarak işleminin nereye götürdüğünü takip ettiğinden, çok rekabetçi kalmak onların yararınadır.
UYGULAMALAR VE BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRLİK
Farklı şirketler Lightning Network üzerinde çalışıyor ve teknolojinin kendi uygulamalarını geliştiriyor. İşte bazı örnekler:
- Lightning Network Daemon – LND – Yıldırım laboratuvarları
- Eclaire d’ACINQ
- C-Yıldırım – Blockstream
- Bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce, Lightning Network’ü geliştiren çeşitli gruplar, ister şirketler ister Açık Kaynak projeleri olsun, bir araya geldi ve bir dizi ortak birlikte çalışabilirlik standardını uygulamaya koydu.
Bu standartlar BOLT (Yıldırım Teknolojisinin Temelleri) olarak bilinir. Seçilen uygulamaya bakılmaksızın, geliştirilen çeşitli araçların birbirleriyle çalışması için çeşitli uygulamaların nasıl birlikte çalışacağını tanımlarlar.
Bu ortak standartlardan biri, Onion Routing Protocol‘dür.
SOĞAN YÖNLENDİRME PROTOKOLÜ VE AĞ GİZLİLİĞİ
Tor ağını çalıştırmak için uygulanan Onion Routing Protocol, yıldırım ödemelerinde daha fazla gizlilik sağlamaya yardımcı olur.
Bu isim, ödeme bilgilerinin soğan gibi farklı katmanlara sarılması nedeniyle verilmiştir. Zincirin her aşamasında, ödemeyi yönlendiren düğümde yalnızca bir katman açılır.
Böylece, belirli bir düğüm, ödeme zincirinde yalnızca iki “komşusunu” görebilir. Yukarıda verilen diyagramı bir kez daha düşünürsek, B yalnızca A ve C’yi görür, D’yi görmez.
Bu “paket” içinde yönlendirilen bilgiler, her bir düğüme, ödeme zincirinde 20 adım olduğu izlenimini verecektir. Bu, bir yıldırım ödeme zincirinde mümkün olan maksimum bağlantı sayısıdır. Bu nedenle, bir düğümün ödeme nihai hedefini bilmesi imkansızdır.
Düğüm bu paketi açtığında, zincirin bir sonraki adımına geçmek için gerekli bilgileri bulur. Sadece son düğüm, ambalajını açtığı anda son adımı görebilir.
Bu süreçte düğümlerin, kendilerinden önce kaç düğüm kullanıldığını ve bu ödeme zincirinde kaç düğüm kullanılacağını bilmenin hiçbir yolu yoktur. Diğer düğümlerin nerede olduğunu bilmiyorlar.
Sadece ödeyen ve alan, zincirin boyutunu ve yerini bilir.
Sonuç olarak, Lightning Network, uzun yıllardır tartışılan ve geliştirilen akıllı bir teknolojidir.
Mart 2018’de, LN nihayet ana ağda konuşlandırıldı. Uzun vadeli bir işti: İlk olarak, bunu mümkün kılmak için SegWit protokolü geliştirmesini uygulamalıydık.
Böyle bir sistemin uygulanması, Bitcoin’in kapasitesinin gelişmesi ve sonunda kitleler tarafından kullanılacak bir değer transfer sistemi olarak kendini dayatması gerektiğini gösterdi. Uygulama alanları çoktur.
Lightning Network kaynakları buradan alınmıştır.
Bir yanıt bırakın