Bitcoin’i Kim kontrol eder, Kimin Elinde?

Bitcoini kim kontrol ediyor
Bitcoini kim kontrol ediyor

Uzun yıllar önce Bitcoin’i kim kontrol eder gibi mantıklı sorular hep sorulmuştur. Bu sorunun en büyük sebebi, yatırım yapan insanlar tarafından sorulsa da, araştırmacılara merak uyandırıştır. Bitcoin kime ait, nasıl bir sistemi vardır ki, bunun arkasında bulunan sırlar deşifre edilemedi.

Deşifre edildiği aşikar, sistemin nasıl işlediği biliniyor. Fakat Bitcoin kendi başına mı çalıyor ki, Ceo’suna ihtiyaç duyulmuyor. Bunlar en önemli ve gizemli sorulardır.

Bitcoin’i kim kontrol ediyor, Kuyusu Nerede?

Bitcoin, “Satoshi Nakamoto” takma adının arkasına saklanan bir kişi veya bir grup insanın yaratılmasıdır. Güvenilir üçüncü şahıslar olmadan değerli bir ağ sunmak için kriptografiyi ve dağıtılmış kayıtları birleştiren farklı teknolojileri birleştirebildi.

Buluşunun başarısına rağmen, Satoshi’nin kimliği bilinmemektedir. 2011’de projeden ayrılmıştır. Ancak Satoshi yarın geri gelirse Bitcoin’i kontrol edebilir mi? Bu kadar çizilmiş ve kurulmuş protokol, gerçekten güvenli mi?

Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliği hakkındaki spekülasyonlar, Bitcoin’in ilk yıllarından beri tekrar ediyor. Satoshi Nakamoto’nun anonim kalmasının nedenleri bilinmemektedir. Bitcoin birçok ülkede yasaklandığı için büyük olasılıkla önemli medya tacizlerinden ve olası yasal işlemlerden kaçınmak istemiştir.

Satoshi Nakamoto projeden 2011 yılında ayrıldı. Bitcoin’i kullanıcılarının eline bıraktı. Böylece merkezi olmayan ve sansüre dirençli bir değer ağı vizyonunu gerçekleştirdi: gerçekten farklı bir para biriminin ortaya çıkışı.

Satoshi Nakamoto’nun icadından yararlanmadığını nasıl bilebiliriz?

Bitcoin, özel github sayfasında bulunan tüm kodlara sahip açık kaynaklı bir yazılımdır . Yazılımın kodunun incelenmesi, tam olarak nasıl davrandığını bilmemizi sağlar.

Bu, Satoshi’nin hiçbir koşulda Bitcoin protokolünü değiştiremeyeceğini ve kendi takdirine göre gelişmesini veya belirli bir portföyün içeriğini değiştiremeyeceğini doğrulamayı kolaylaştırır.

Gelecek vaat eden ve yıkıcı teknolojiye dayanarak, Bitcoin’in birçok avantajı olduğuna ve bu nedenle çevrimiçi platformlardan bitcoin satın alabileceğinize inanıyoruz .

Protokolü kim kontrol ediyor?

Bu sorunun birçok cevabı var. Mühendis Jameson Lopp tarafından çok iyi detaylandırılmıştır .

Bitcoin’de her şey, merkezileştirme ve tek hata noktalarından kaçınmak için tasarlanmış ve yapılandırılmıştır. Protokolün önemli bir özelliği olan 21 milyon bitcoin limiti ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz .

Herkes Github / bitcoin’deki koda katkıda bulunabilirken, kodun ve evrimlerinin güvenli kalmasını sağlamak için bir dizi koruma uygulanmaktadır.

Sınırlı sayıda kişi, çekirdek geliştiriciler, kendi PGP anahtarlarını kullanarak protokolün yeni bir sürümünü yayınlama ve imzalama yeteneğine sahiptir: Bitcoin özel portföy anahtarının eşdeğeri. Bugün, beş kişi doğrulanmış anahtarlara sahiptir.

Bu sayı dinamiktir ve bu kişilerin uzun yıllardır protokolün geliştirilmesinde aktif olarak yer aldıkları bilinmektedir. Herhangi bir zamanda oybirliği ile üye eklemeyi / çıkarmayı seçebilirler.

Başka herhangi bir geliştirici, protokolde değişiklik önerme yeteneğine sahiptir ve çekirdek geliştiriciler bunları okumaktan ve kabul etmekten veya reddetmekten sorumludur.

Yani protokol geliştiricilerin elinde mi?

Öncelikle Bitcoin yazılımının birkaç uygulaması var. İken Bitcoin Çekirdek çoğu geliştirici düğümlerin% 95’inden fazlası ile çalışmak hangi ana uygulamasıdır, kullanmak için bir gereksinim yoktur.

Uygulamanın protokole uyumlu olması yeterlidir ve tıpkı web kullanıcılarının Chrome, Firefox veya Edge arasında seçim yapması gibi, ağın tamamında kullanılabilir olacaktır.

Ancak farklı bir yazılım kullansanız bile, bunun protokole uyması gerekir. Bununla birlikte, protokol aynı zamanda çekirdek geliştiriciler tarafından da kontrol edilmektedir.

Öyleyse, bazılarının onu istedikleri şekilde değiştirmeyi kabul etmeleri yeterli olacağından, ademi merkeziyetçilik hakkında konuşabilir miyiz?

Bitcoin’de Kontrol Desteği Konsensüs ilkesi

Neyse ki hayır: çekirdek geliştiricilerin sahip olduğu tek güç Konsensüs ilkesidir. Amacı ise, protokolün yeni sürümlerini yayınlamak ve topluluğa önermektir. Nihayetinde, ağ düğümlerinin sahipleri, makinelerini yeni bir sürümle güncelleyip güncellememeye karar vermekten sorumludur.

Bu nedenle, protokolü değiştirme kararının, Blockchain düğümlerinin sahipleri tarafından fikir birliği ile alındığı söylenebilir.

Hiçbir şey yeni bir geliştirme ekibinin ortaya çıkmasını ve yeni bir sürüm önermesini engellemez. Düğümlerin büyük çoğunluğu tarafından kabul edilirse, resmi sürüm olur.

Bu özgürlük, 2017 yılında SegWit’in uygulanması için kullanıldı.

Madenciler SegWit‘i benimseme konusunda isteksizdi. Daha sonra BIP148 adı altında düğüm sahiplerini de dahil etmek ve fikirlerini bildirmek için bir teklif yapıldı.

Bu teklif Bitcoin Core’a uygulanmadığı için Bitcoin UASF adlı bir uygulama hızla popülerlik kazandı.

Bitcoin UASF’nin ortaya koyduğu baskı, madencilerin SegWit’i Bitcoin Core’da tanımlanan süreçlerle entegre etmeleri için yeterliydi.

Özet olarak,Bitcoin kimin kontrolünde denildiğinde;

Bitcoin’in çalışmasını sağlayan teknoloji ve protokol, tek taraflı karar yerine fikir birliği ilkesine göre dinamik olarak gelişmesine izin verir. “Bitcoin’i kim kontrol ediyor?” Sorusunun cevabı basittir: demokrasiye değil, fikir birliğine dayalı bir mekanizma aracılığıyla “hiç kimse ve herkes aynı anda”. Özgür yazılım dünyasına hoş geldiniz sloganı bilinmelidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*