Litecoin’e Yeni Başlayanlar Rehberi

litecoin nedir
litecoin nedir yeni başyanlar rehberi

Litecoin geleceğinden bahsetmeden önce sizlerle Litecoin ne olduğunu ve tahmin, yorumlarını göz önüne getirmeliyiz. Bu kadar devasa bir coinin her sistemini anlamak yatırım için güzel bir strateji olacaktır.

Yeni başlayanların Bilgisine Litecoin nedir?

Litecoin, işlemlerin litecoin veya LTC birimlerinde yürütüldüğü, merkezi olmayan, açık kaynaklı, P2P (eşler arası) ve tamamen küresel bir ödeme ağıdır. 2011 yılında, ilk kripto para birimi Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden iki yıl sonra piyasaya sürülen Litecoin, Bitcoin ile aynı temel yapı kullanılarak oluşturulan bir altcoin, alternatif kriptodur. Litecoin’in yaratılmasının arkasındaki beyin, eski bir Google mühendisi olan MIT mezunu Charlie Lee’nin beynidir.

Charlie’nin Litecoin’in piyasaya sürülmesinin ardındaki ilk hedefi, Bitcoin’in yetersiz kaldığı yerde bir iyileştirme sunmak ve onu ‘Bitcoin’in altınının gümüşü’ haline getirmekti. Piyasa değerine dayalı olarak Litecoin, başlangıcından bu yana performans gösteren ilk 10 kripto para birimi arasında yer aldı.

Litecoin’in Temel Özellikleri

Litecoin’in bazı temel özelliklerine bir göz atalım, olur mu?

  • Litecoin, Bitcoin’in açık kaynaklı kod tabanı yapısını yalnızca birkaç farkla paylaşır .
  • Piyasadaki diğer tüm kripto para birimleri gibi Litecoin de herhangi bir hükümet veya merkezi finans kurumu tarafından desteklenmemektedir . 
  • Litecoin’ler , Litecoin ağının madenciler olarak adlandırılan geniş bir varlık havuzuna yayıldığı madencilik adlı bir prosedürle oluşturulur . Madenciler, Litecoin ağı üzerinden yapılan işlemlerle ilgili tüm verileri bloklara kaydetmekten sorumludur. Bu bloklar daha sonra blok zincirinde düzenli bir şekilde düzenlenir, böylece en son bloklar bir zincirin sonuna eklenir – şimdiye kadar yapılmış her Litecoin işleminin bir kaydı. 
  • Tüm madencilerin erişebileceği tek bir blok zinciri olduğundan , madencilerin maksimum güvenliği sağlamak ve depolanan verilerin herhangi bir şekilde manipüle edilmesini önlemek için yeni bir blok oluşturmak için sıkıcı bir süreçten geçmeleri gerekir . Okunaklı bir blok oluşturmak için, bir madencinin bunu birkaç kurala uyarak benzersiz bir kriptografik karma ile şifrelemesi gerekir. Oluşturulan blok, madencilik yazılımı tarafından incelemeden geçtikten sonra, tüm madencilere görünür hale getirilir. Bloğu oluşturan madenci 12,5 litecoin ile ödüllendirilir.   
  • Her 2.5 dakikada bir yeni bir blok üretilir ve zincire eklenir.
  • Kripto para birimleri, geleneksel para birimlerinin sonsuz arzının aksine, tipik olarak dolaşımda sabit sayıda madeni paraya sahiptir. Bir kripto para birimi oldukça popüler hale geldiğinde, arz azlığı değerinin artmasına neden olur. Benzer şekilde, Litecoin ile madencilik için yalnızca 84 milyon litecoin olacak (bu arada Bitcoin’in 21 milyonunun dört katı).

Litecoin’in sunduğu özelliklerden bir diğeri de ‘Atomic Swap’tır. Atom takası, herhangi bir üçüncü taraf katılımı gerekmeden zincirdeki madeni paraların değiş tokuşudur . Örneğin, A kişisinin 200 litecoin’i varsa ve B kişisinin 1 bitcoin’i varsa, bir borsadan geçmeden ve herhangi bir işlem ücreti ödemeden birbirleriyle para takas edebilirler.

Bitcoin ile Litecoin Karşılaştırılması

Litecoin, Bitcoin’i tamamlamak ve Bitcoin ağıyla ilgili sorunları çözmek amacıyla yola çıktı. Ancak yüksek likidite ve işlem hacimleri ve büyük endüstri desteği görmeye başladığından beri, ikisi arasında karşılaştırmalar yapıldı ve hangisinin potansiyel yatırımcılar için daha faydalı olduğu konusunda tartışmalar oldu. Burada size BTC ve LTC arasındaki bazı temel farklılıklara bir göz atıyoruz ve ikisinin birbirine karşı nasıl yığıldığını kendiniz görebilirsiniz:

Jeton limiti

Bitcoin : 21 Milyon

Litecoin: 84 Milyon

Bitcoinlerin sayısı daha az olduğu için mevcut durumdaki BTC fiyatları, küçük işlemler sırasında ondalık ve sıfırları takip etmeyi zorlaştırıyor. Ancak Litecoin, 84 milyon LTC oluşturarak bu sorunu çözüyor.

Blok Oluşturma Süresi

Bitcoin: Her bloğun oluşturulması 10 dakika sürer.

Litecoin: Her bloğun oluşturulması 2,5 dakika sürer .

Günlük olarak yaptığımız işlemlerin çoğu, restoran faturası ödemek veya sinema bileti almak gibi küçük işlemlerdir ve genellikle bu işlemlerin bitmesi için 10 dakika bekleyecek sabrımız veya zamanımız yoktur. Bu, Litecoin’in açık kazanan olduğu yerdir, çünkü her işlem 2,5 dakika içinde işlenir ve ayrıca işlem ücretleri çok daha düşüktür.

Algoritma

Bitcoin: SHA-256 

Litecoin: Şifre

Bitcoin ve Litecoin, madencilerin blokları çıkarmak için zor kriptografik bulmacaları çözmesi gereken bir iş kanıtı (PoW) konsensüs mekanizması kullanır. Şimdi Bitcoin, madencilik için Litecoin’in bellek yoğun Scrypt’inin aksine işlemci yoğun olan SHA-256 karma algoritmasını kullanıyor. SHA-256 bulmacaları için çok fazla işlem gücü gerekiyor. Bitcoin madenciliği daha önceki aşamalarda normal bilgisayarlarda yapılabilse de, zamanla ASIC veya Uygulamaya Özel Entegre Devre madencilerinin (tek amacı bitcoin madenciliği olan) kullanımı gerekli hale geldi. 

Bitcoin ve Litecoin Farkları

Bununla birlikte, bu ASIC’ler oldukça pahalı makinelerdir ve ortalama tüccarlar için bir madenci olarak ağa katılma kapsamını sınırlar. Litecoin tasarımcısı Charlie, madenciliği büyük bir kullanıcı grubu için erişilebilir kılmak için bunun yerine Scrypt algoritmasını kullandı. Scrypt algoritmasının sorunları olsa da (erişimini sınırlayan şey, bellek alanının SHA-256’nın kullandığı karma çiplerden daha pahalı olması gerçeğidir), Litecoin madenciliğini geleneksel kripto tüccarı için daha ulaşılabilir hale getirdiği inkar edilemez.

İkisi arasında birkaç fark daha açıklamak gerekiyor.

  • Piyasa kapitalizasyonu: 237.23 milyar dolar Bitcoin iken, 3.627 milyar dolar Litecoine aittir.
  • Başlangıçta Ödül: Btc 50 BTC/blok iken, Litecoinde 50 LTC/blok’tur.
  • Mevcut Blok Ödülü: 6.25 BTC/blok iken, Litecoin’de 12.5 LTC/blok’tur. 

Halving (madencilik coin işlemlerinin ödülü yarıya indirildiğinde):

Bitcoin: Her 210.000 blokta bir, yaklaşık her dört yılda bir mayınlı. En son halving 11 Mayıs 2020’de gerçekleşti. 

Litecoin: Her 840.000 blokta bir, yine yaklaşık olarak her 4 yılda bir mayınlı. En son halving 5 Ağustos 2019’da gerçekleşti.

Litecoin Neden Yatırıma Değer?

Yaratıcılar Litecoin’i ilk piyasaya sürdüklerinde, bunu eğlenceli, deneysel bir proje olarak düşünmüşlerdi. Ancak görünüşe göre Litecoin, başlangıcından bu yana geçen dokuz yılda büyük, sadık bir destekçi topluluğu geliştirdi ve insanlar buna inanmaya devam ediyor. Litecoin’in onu bu olumlu konuma getirmesi için pek çok şeye sahip. 

Litecoin’in temel özellikleri, çağdaşlarına kıyasla nispeten daha karlı olmasını sağlar. Yaratıcılar, dolaşımdaki litecoin sayısını sınırlamak için öngörüye sahip olduklarından, insanlar hiperenflasyon korkusu olmadan yatırım yapmaya isteklidir. 

Ek olarak, Litecoin daha kısa blok oluşturma süresi için daha fazla sayıda işlem gerçekleştirebilir ve minimum işlem ücretleri de zarar vermez. 

Sonra SegWit sisteminin uygulanması var. Litecoin blok zincirinde günlük olarak gerçekleşen çok sayıda işlemle, uzun zaman önce stres altında olması gerekirdi, değil mi? Ancak yaratıcılar, SegWit veya Ayrılmış Tanık süreci olarak adlandırılan bu özel sorun için bir çözüm getirdiler. SegWit, imza verilerini işlemlerden kaldırarak ve bunları blok zincirine bağlı paralel bir yan zincirde depolayarak bir blok zincirindeki blok boyutu sınırını artırır. SegWit kullanımı, Litecoin zincirindeki yükü önemli ölçüde azalttı.  

Genel popülasyonun sanal para birimini kabul etmesini ve kullanmasını sağlamak zorlu bir görev olarak kalsa da, Litecoin’in tüm bu heyecan verici özellikleri kesinlikle çok sayıda kullanıcıyı kendisine çekmiştir ve umarız ki bunu yapmaya devam edecektir.

Litecoin Satın Alın ve Saklayın

Binance ile itibari paranızla LTC satın alabilir, LTC’yi WazirX cüzdanınızda saklayabilir ve sorunsuz, konforlu bir kripto işlem deneyimi yaşayabilirsiniz. Yada Huobi aracılığıyla LTC satın almak için şu basit, hızlı adımları uygulamanız yeterlidir:

  • Üyeliğiniz yok ise, Binance Kayıt ol linkine tıklayın.
  • Sonra kendi e-posta adresini girip ve bir parola oluşturun . 
  • Hizmet Şartları onay kutusuna tıklamadan önce şartlar ve koşulları gözden geçirin . 
  • Ardından Kaydol düğmesini tekrar seçin.
  • Hesabınıza maksimum güvenliği sağlamak için 2 Faktörlü Kimlik Doğrulamayı (2FA) etkinleştirmenizi önemle tavsiye ederiz . Bunun için Google Authenticator uygulamasını indirmeniz ve hesabınıza bağlamanız gerekir.
  • Son olarak KYC işlemini tamamlayın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*