Blockchain Nedir? Türkiye Sunumu

Block Chain Mimarisi
Blockchain nedir, yapısı

Blockchain nedir? Blok zincirleri bir dizi bağımsız bloktan oluşur. Her blok , belirli bir süre içinde gerçekleştirilen işlemlerle ilgili bilgileri içerir . Ayrıca, onları zincirdeki diğer bloklardan ayırmak için benzersiz bir tanımlayıcı içerirler. Toplamda 5 dakikanızı alacak bu yazıda karmaşık anlatılan block chain teknolojisini tamamen resimli öğreneceksiniz. 

BlockChain Teknolojisi Nedir Oluşumu?

Merak etmeyin karmaşık yapıdan sonra yeni başlayanlara özel anlatımımız var. Fakat önce oluşumu hakkında kısa not bıraktık. Bu başlığın sonunda halk dilinde anlatım vardır. Güzel gidiyorsun okumaya devam et!

Bloklar, kriptografik problemler çözülerek oluşturulur . Bu problemleri çözme süreci madencilik olarak bilinir . Blok zincirinde bir blok madenciliği yapmak bir ödül çekiyor. Örneğin, Bitcoin blok zincirinin başlangıcında, blok zincirine yeni bir blok eklemek için gereken kriptografik hash problemini çözen madenciler 50 BTC ile ödüllendirildi.

Blok zincirleri merkezi değildir. Blok zinciri, tek bir merkezi konumda depolanmak yerine, verilen blok zincirindeki her kullanıcının bilgisayarında saklanır. 

Bu arada, hash olarak bilinen benzersiz blok tanımlayıcı , blok zincirindeki önceki her blokta bulunan bilgilerden türetilir. Bu, blok zincirindeki herhangi bir kaydı tahrif etmek için hain bir aktörün, blok zincirinin her örneğindeki her bloğu değiştirmesi gerektiği anlamına gelir. 

HALK DİLİNDE BLOCK CHAİN SİSTEMİ NEDİR?

Blockchain günümüzde inanılmaz derecede popüler. Fakat blockchain nedir?  Nasıl işler, hangi problemleri çözer ve nasıl kullanılır?  İsminden de anlaşılacağı gibi block chain  bilgi içeren blokların oluşturduğu bir zincirdir. Bu teknik aslında bir grup araştırmacı tarafından 1991 yılında tanımlanmıştı.
Başlangıçta dijital belgelere zaman damgası vurmak için amaçlandı, böylece onlara eski bir tarih atmak veya müdahale etmek mümkün olmayacaktı.
Neredeyse bir noter gibi mükemmel bir sistem olması için birilerinin el atması gerekiyordu.
Bununla birlikte, 2009’da Satoshi Nakamoto tarafından dijital şifreleme sistemi Bitcoin’i yaratmak üzere adapte edilene kadar çoğunlukla kullanılmamıştı.
Bir blockchain harikası, herkese tamamen açık olan dağıtılmış bir muhasebe defteri olduğu bilinmelidir. İlginç bir özelliğe sahiptirler: Bir kere bir veri blockchain’e kaydedildiğinde, değiştirilmesi oldukça zor olur.

Peki Blockchain sistemi nasıl işliyor?

Hadi bir bloğa yakından bakalım.
Her blok birkaç data(veri), bloğun hash’i ve önceki bloğun hash’ini içerir. Resim 1‘de. 
blockchain bloklar
blockchain blok sistemi 1
 
 
Bir bloğun içinde saklanan veriler, blockchain’in türüne bağlıdır. Resim 2‘de. 
block chain ne demek
blockchain ne demek 2

Örneğin; Bitcoin blockchain’,i gönderen, alıcı ve para miktarı gibi, işlem detaylarını burada saklar. Resim 3‘de. 

Bitcoin block chain
Bitcoin blockchain 3

Bir blok aynı zamanda bir hash’a sahiptir. Hash’ı bir parmak izine benzetebilirsiniz. Bu bir bloğu ve onun tüm içeriklerini tanımlar ve her zaman benzersizdir, tıpkı bir parmak izi gibi. Resim 4′de.

blockchain verisi
blockchain verileri 4
Bir blok oluşturulduğunda, hash’i hesaplanır. Bloğun içindeki bir şeyi değiştirmek hash’inin değişmesine neden olur. Diğer bir deyişle, bloklardaki değişiklikleri tespit etmek istediğinizde hash’ler çok kullanışlıdır. Bir bloğun parmak izi değişirse, artık aynı blok değildir. Resim 5‘de.
blockchain hash
blockchain hash nedir 5

Her bir bloğun içinde bulunan üçüncü eleman önceki bloğun hash’idir. Bu etkili bir şekilde bloklar zinciri oluşturur ve oldukça güvenli bir blockchain oluşturan bir tekniktir. Resim 6‘da. 

Blockchain zincirleri
Blockchain zinciri 6

Blockchain Ne Oluyor ? Biraz daha örnekle!

Burada 3 bloktan oluşan bir zincirimiz var. Gördüğünüz gibi, her blok bir hash’e ve önceki bloğun hash’ine sahiptir. Resim 7‘de.

Blockchain zincir bağlamı

Blockchain zincir bağlantısı 7 3 numaralı blok, 2 numaralı bloğu ve 2 numaralı blok, 1 numaralı bloğu işaret eder. İlk blok biraz özel, ilk olduğu için önceki bloğu işaret edemez. Resim 8’de.

Bitcoin blok
Bitcoin blok zincir ağı 8
Buna başlangıç(yaratılış) bloğu deriz. Genesis blok olarak bilinir. Resim 9‘da.
Genesis blok bitcoin
Blockchain genesis blok
 
Şimdi diyelim ki ikinci bloğa müdahale ettik. Bu bloğun hash’inin de değişmesine neden olur.
Buna göre, 3 numaralı bloğu ve takip eden tüm blokları geçersiz kılacaktır. Çünkü artık önceki bloğun geçerli hash’ini saklamazlar.
Dolayısıyla tek bir bloğun değiştirilmesi, takip eden tüm blokların geçersiz olmasına neden olur.
Fakat hashleri kullanmak müdahaleyi önlemek için yeterli değildir.
Bilgisayarlar bugünlerde çok hızlı ve saniyede yüzbinlerce hash’i hesaplayabiliyorlar.
Bir bloğa etkili bir şekilde müdahale edebilir ve blockchain’inizi tekrar geçerli kılmak için diğer tüm blokların hashlerini yeniden hesaplayabilirsiniz.
 
Dolayısıyla bunu hafifletmek için blockchain’lerin iş ispatı denen şeyleri vardır.
 
Bu yeni blokların oluşturulmasını yavaşlatan bir mekanizmadır.
Blokchain yavaşlatan mekanizma
blockchain slow system
 

Gerekli iş ispatını hesaplamak ve zincire yeni bir blok eklemek Bitcoin’de yaklaşık 10 dakika alır. Bu mekanizma bloklara müdahale etmeyi çok zorlaştırır. Çünkü eğer bir bloğa müdahale ederseniz takip eden tüm blokların iş ispatını yeniden hesaplamanız gerekecektir. Dolayısıyla bir blockchain’in güvenliği, hash’in ve iş ispatı mekanizmasının yaratıcı kullanımından gelir.

Ancak blockchain’lerin kendilerini güvence altına almanın bir yolu daha vardır ve bu da dağıtık olmalarıdır.
Blockchain yeni blok
Blockchain yeni blok ekleme zamanı
 
 
 
 
Blockchain, yönetmek için merkezi bir oluşum yerine eşler arası(peer-to-peer) networkü kullanır ve herkesin katılmasına izin verilir.
p2p network sistemi
bitcoin p2p network sistemi
Birisi bu network’e katıldığında blockchain’in tam kopyasını alır. Ağ, her şeyin hala düzen içinde olduğunu doğrulamak için bunu kullanabilir.
peer to peer
blockchain peer to peer
Şimdi birisi yeni bir blok yarattığında neler olacağını görelim. Yeni blok network’teki herkese gönderilir. Daha sonra her ağ, müdahale edilmediğinden emin olmak için bloğu doğrular.
 
Her şey kontrol edilirse, her ağ bu bloğu kendi blok zincirlerine ekler.
bitcoin eşler arası sistemi
bitcoin eşler arası sistemi
 
Bu network’teki tüm ağlar fikir birliği oluşturur. Hangi blokların geçerli, hangilerinin olmadığinı doğrularlar.
Müdahale edilen bloklar network’teki diğer ağlar tarafından reddedilecektir. Dolayısıyla, bir blockchain’e müdahale etmek için zincirdeki tüm bloklara müdahale etmek, her bir blok için iş ispatını yeniden oluşturmak ve %50’den fazla kişiden kişiye network’ü kontrol altına almak gerekir.
Blockchain uzlaşma
Blockchain uzlaşma
 
Ancak o zaman müdahaleli bloğunuz herkes tarafından kabul edilir. Bunu yapmak neredeyse imkansızdır. Blockchain’ler aynı zamanda sürekli gelişiyor. Son gelişmelerden biri akıllı sözleşmelerin oluşturulmasıdır.
Bu sözleşmeler, blockchain’lerde saklanan ve belirli koşullara dayalı olarak otomatik olarak para alışverişi yapmak için kullanılabilen basit programlardır.
 
Blockchain teknolojisinin oluşturulması bir çok insanın ilgisini çekiyor. Yakın zamanda diğerleri, teknolojinin tıbbi kayıtların saklanması, dijital bir noter veya vergi toplamak gibi başka şeyler için kullanılabileceğini fark etti.
 
Artık blockchain’in ne olduğunu, basitçe nasıl işlediğini ve hangi problemleri çözeceğini biliyorsunuz.
 
 

Block Chain Nasıl Kullanılır? Kriptoda Sonuç ve Çıkarımları

Sonuç olarak, blok zincirleri neredeyse yanlış kavranamaz olarak kabul edilmektedir. İşlemlerin değişmez kayıtları olarak kabul edilir.

Günümüzde çoğu blok zinciri halka açıktır. 

Bu, Bitcoin ve Ethereum gibi öne çıkan kripto para birimlerini içerir .

Blok gezgini adı verilen bir aracı kullanarak herhangi bir blok zincirinde gerçekleştirilen işlemlerin kayıtlarını herkes görüntüleyebilir . Ancak teorik olarak, blok zincirleri kullanıcılara yüksek düzeyde anonimlik sağlar. 

‍Herkese açık blok zincirleri norm olsa da, özel sürümler de birçok iş ve hükümet kullanım durumu için bir çözüm olarak araştırılmaktadır.

  • Blockchain, belirli bir veritabanı türüdür.
  • Bilgileri saklama şekli bakımından tipik bir veritabanından farklıdır; blok zincirleri, verileri daha sonra birbirine zincirlenen bloklar halinde depolar. 
  • Yeni veriler geldikçe yeni bir bloğa girilir. Blok verilerle doldurulduktan sonra önceki bloğa zincirlenir, bu da verileri kronolojik sırayla birbirine zincirler.
  • Bir blok zincirinde farklı bilgi türleri depolanabilir, ancak şimdiye kadarki en yaygın kullanım, işlemler için bir defter olarak kullanılmıştır. 
  • Bitcoin’in durumunda, blok zinciri merkezi olmayan bir şekilde kullanılır, böylece tek bir kişi veya grubun kontrolü yoktur – bunun yerine, tüm kullanıcılar toplu olarak kontrolü elinde tutar.
  • Merkezi olmayan blok zincirleri değişmezdir, bu da girilen verilerin geri döndürülemez olduğu anlamına gelir. Bitcoin için bu, işlemlerin kalıcı olarak kaydedildiği ve herkes tarafından görüntülenebileceği anlamına gelir.

Buraya tıklayarak kaydolun. Block chain coinlerini satın alabilirsiniz. 

2 geri izleme / bildirim

  1. CCP Games Oyun Firması - Mmorgonline.com
  2. BNB ve Kullanım Amacı - Mmorgonline.com

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*